Zilver: Sterling 925 en Argentium 935

Net zoals bij goud komt zilver in verschillende gehalten voor. Fijn zilver, of puur zilver 999 is veel te zacht om mee te werken. Daarom is het zilver dat gebruikt wordt voor voorwerpen en sieraden altijd een legering van puur zilver 999 en een ander metaal. Wij werken in principe met Sterling 925 en Argentium 935.

Argentium zilver

Sinds 2006 is er een nieuw soort zilver op de markt dat terrein wint: Argentium 935 en 960. Argentium is sterker, harder, puurder, en witter van kleur.  Argentium zilver is daarom  een duurzame keuze. Sieraden blijven langer mooi en zijn vele malen minder kwetsbaar dan sieraden van het Sterling zilver 925 dat we allemaal kennen. Het koper in de legering is bij Argentium gedeeltelijk vervangen door Germanium. Een belangrijk voordeel hiervan is dat het materiaal niet alleen sterker, maar ook nagenoeg vrij van oxidatie is. Wij werken met Argentium 935. Germanium is een metaalsoort met iets van de eigenschappen van siliconen en tin. Germanium is als het ware het ‘magische’ bestanddeel van Argentium, want het biedt mogelijkheden die Sterling zilver niet heeft. Argentium vraagt om een andere manier van bewerken. Het is moeilijk te polijsten. Een andere bijzonderheid is dat Argentium ook gefuseerd kan worden met een ander metaal in plaats van solderen. Om kundig te worden in het gebruik van Argentium heeft Teun in 2017 een masterclass gevolgd van de Amerikaanse Argentium-expert Rhonda Coryell.

Sterling zilver

Het meest gebruikte gehalte zilver is 925, ook wel Sterling genoemd, en het gehalte waar wij het meest mee werken. Sterling bestaat uit 92,5 % zilver en 7,5 % koper (of soms een ander metaal).  Zilver is vooral geliefd om de koele kleur. Andere materialen met een koele kleur zijn bijvoorbeeld palladium en witgoud 19 kt. Zilver is een vrij zacht materiaal. Tijdens het dragen ontstaan kleine putjes en krasjes. Dit hoeft niet erg te zijn als je het mooi vindt om te zien dat het sieraad met plezier gedragen wordt. Voor hangers, colliers en oorbellen is zilver natuurlijk prima geschikt omdat deze sieraden wat minder onderhevig zijn aan slijtage. En natuurlijk kun je van tijd tot tijd door ons je sieraad laten polijsten en opknappen. En door bijvoorbeeld een ring te walsen kan deze veel harder en meer krasvast worden gemaakt. Deze techniek is ook zeer geschikt voor gouden ringen die een leven mee moeten gaan, zoals trouwringen.

Argentium zilveren hanger maatwerk door Teuns Design Wijchen

Hanger van Argentium aan een zilveren spang.

 

 

 

Wil jij ook een persoonlijk sieraad laten maken?

Wij ontwerpen graag samen met jou het sieraad waar je naar op zoek bent. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt.
Of maak geheel vrijblijvend een afspraak om elkaar in onze werkplaats in Wijchen te ontmoeten.

Neem gerust contact met ons op!